Reform Design Lab stakar ut en ny väg mot cirkulär möbelproduktion

Foto: Reform Design Lab

Reform Design Lab är ett innovativt svenskt designföretag som valt att gå längs aldrig tidigare trampade stigar. Genom att kombinera extraordinär design med ny teknologi och hållbara tillverkningsmetoder och material skapar de inte bara banbrytande produkter – de har också öppnat dörren till ett helt nytt designparadigm och sätt att tillverka på. Nu fortsätter resan med det nya bordet Gestalt och uppskalning av produktionen, för att på sikt förverkliga visionen om ett globalt nätverk av 3D-printanläggningar.

– Vi har positionerat oss bland världspionjärer när det kommer till cirkulära high end-möbler. Det är varken massproduktion eller hantverk, utan ett tredje, fullständigt nyskapande sätt att tillverka på. Som inte fanns innan. Vi visar hur spetsteknologi kan göra det möjligt att öppna en ny väg mot cirkularitet mellan traditionellt hantverk och massproduktion och lösa några av de problem som världen står inför. Vi revolutionerar design- och inredningsbranschen, säger Måns Broman, VD för Reform Design Lab, som han grundade tillsammans med Jurij Rahimkulov (företagets Creative Director) och sin far, formgivaren Rutger Andersson, med den tydliga visionen och målet att sammanföra konst och teknologi till hållbara designobjekt.

Det första fröet till vad som skulle bli Reform Design Lab föddes dock redan 2017 när Jurij Rahimkulov ritade den första möbeln: Reform Lounge Chair – en utsökt böljande loungestol som senare också fick ge namn åt varumärket – efter att ha använt en mindre 3D-skrivare som fanns på deras dåvarande kontor.

– Det var helt enkelt ett resultat av att försöka förstå teknikens förutsättningar och skapa en form som inte går att tillverka på något annat sätt. Till en början var det drivkraften, att skapa något som aldrig hade gjorts innan. Senare insåg vi vilken revolution det skulle vara om vi rationellt skulle kunna producera den i 3D-skrivare världen över. Vi skulle helt plocka bort långa transporter ur ekvationen, förklarar Måns Broman.

Loungestolen är helt tillverkad av UPM Formi 3D – ett träbaserat biokompositmaterial som gör den hållbar att både producera, använda och återvinna. Materialet har en hög prestanda och kvalitet som gör att stolen går att använda såväl inomhus som utomhus, samtidigt som det bidrar till ett väsentligt lägre koldioxidavtryck – jämfört med traditionell oljebaserad plast minskar koldioxidutsläppet med upp till 80 procent. 

bild
Foto: Reform Design Lab

– Vi ville att det skulle vara cirkulärt och hållbart, och därför bestämde vi oss tidigt för att arbeta med seriösa materialleverantörer som lägger stort fokus på spårbarhet och hållbarhet. Men det stora problemet var att det inte fanns några leverantörer som arbetade med storskalig 3D-printning. Tekniken fanns knappt. Det tog nästan ett år av tester på svenska forskningsinstitutet RISE, med den senaste 3D-utskriftstekniken, innan vi hade ett funktionsprov vi kunde sitta på, berättar Måns Broman.

Med Reform Lounge Chair bevisade det unga designföretaget hur det med hjälp av ny teknik, nya material och nya former är möjligt att producera och konsumera på ett hållbart sätt. 

– Resultatet blev över förväntan, men det krävdes oerhört mycket jobb. Men tack vare det har vi i dag en produkt som är fullständigt unik. Det var väldigt roligt att den togs emot på det fantastiska sätt som den gjorde. Vi visste inte om världen var redo för detta, säger Måns Broman.

bild
Foto: Reform Design Lab

Men redo var den, och i dag har Reform Design Lab kunder och återförsäljare över hela världen, figurerar i global designmedia och återfinns på exklusiva möbelgallerier. Måns Broman berättar att intresset från designbranschen också är väldigt stort.

Reform Design Labs senaste produkt är Gestalt – ett coffee table med en nyskapande organisk form. Bordet är 3D-printat i samma UPM Formi 3D-material som stolen och har en elegant bordsskiva i glas. Bordets böljande vågor gör det tydligt att det tillhör samma familj som fåtöljen, men det har en minst lika stark karaktär när det placeras som solitär. 

– Utmaningen var att skapa en ny produkt som även den skulle väcka uppmärksamhet. Lyckligtvis överraskade Jurij oss ännu en gång. Det är också första gången vi plockar in andra material i våra produkter och vi har ännu inte riktigt landat i vilka material vi ska erbjuda som bordsskiva. Sannolikt kommer vi addera nya intressanta material framöver. Men inledningsvis jobbar vi med glas och vårt biokompositmaterial. 

Måns Broman berättar att man sedan den officiella starten för ungefär ett år sedan har jobbat vidare med att effektivisera produktionen och logistiken, eftersom det var rätt utmanade att skala upp så fort. 

– Vi har dessutom kontakt med flera tillverkare runt om i världen så vår vision om global närproduktion kommer allt närmare. Tack vare att vår modell är skalbar, till skillnad från konventionella möbelfabriker, finns det även stora möjligheter att växa med externt kapital. Ett cirkulärt, hållbart och skalbart möbelföretag har aldrig funnits tidigare. 

Nästa stora steg är att starta en egen produktionsanläggning, som man hoppas står klar under 2022. 

– Efter det vill vi realisera vår vision om global närproduktion med anläggningar i USA, Asien och UAE. Utöver det kommer vi ta fram fler produkter och även arbeta med andra material och andra additiva tekniker. Vi har ännu bara skrapat på ytan, säger Måns Broman.