Årets nyheter från Gärsnäs

Foto: Gärsnäs

Under 2022 presenterar Gärsnäs flera spännande nyheter, sprungna ur samarbeten med några av Sveriges mest hyllade och eftertraktade designers.

Bleck-familjen fortsätter växa
Blecks saga började 2017 med en soffa som samma år utsågs till ”Årets Möbel” av Sköna Hem. Därefter skapades en fåtölj med samma designspråk. Nu har de lika bekväma som eleganta sittmöblerna uppdaterats och får dessutom sällskap av både soffbord och en piedestal.

– Bleck-serien är nu uppdaterad och finjusterad. Soffan och fåtöljen har blivit djupare med ännu mer komfort. Vi har skapat dem för längre, skönare sittstunder i hemmet, berättar Gabriella Lenke, som tillsammans med Mattias Ståhlbom utgör TAF Studio, som har designat Bleck.

Inspirationen till Bleck-kollektionens konstruktion och design är hämtad från baksidan av tavelramar, där bleck är de delar som håller samman ramarna i hörnen. Det omslutande ramverket ger soffan och fåtöljen en omedelbar och omisskännlig karaktär. Tillsammans med den vackert framhävda konstruktionen får sittmöblerna ett nätt uttryck som gör dem vackra att betrakta från alla håll och kanter.

bild
Bleck i design av TAF Studio. Foto: Gärsnäs

Den nya piedestalen med två hyllplan är ett mycket spännande och användbart nytillskott. Piedestaler var ett vanligt inslag i svunna tiders salonger. Det är en starkt rumsskapande möbel som fullt ut framhäver vad som än placeras på den. Bleck-piedestalen är en flexibel och samtida uppdatering av den klassiska möbeln.

– Piedestaler har vi inte sett så mycket idag, men de fanns överallt i Carl Larsson-världen, säger Gabriella Lenke.

De två nya soffborden och piedestalen bygger även de på samma formspråk och bildar kuber med skivor ovanpå. Borden står utmärkt för sig själva, men deras olika storlekar fungerar också bra tillsammans, eller för att exempelvis ge en Bleck-fåtölj ett litet sidobord ur samma serie.

bild
Bleck. Foto: Gärsnäs

Avkopplande bädd för alla dagar
En dagbädd är ett härligt mellanting. Inte en säng, inte en soffa, men en möbel för dagdrömmar, tankestunder, läsning och snilleblixtar. Dagbädden Dag är utformad för såväl korta pauser som längre, bekväma stunder.

– Dag är skapad för vila utanför sovrummet och för att tillföra komfort i både privata och sociala sammanhang, säger Teresa Lundmark som tillsammans med Gustav Winsth och Gärsnäs har utvecklat dagbädden. Projektet är sprunget ur ett samarbete mellan Gärsnäs och Beckmans Designhögskola, där eleverna fick arbeta utifrån en brief om just en dagbädd.

bild
DAG designad av Teresa Lundmark, Gustav Winst. Foto: Gärsnäs

Dino – karaktärsstark stol av Pierre Sindre
Pierre Sindre är känd för en design som inspireras av det absolut bästa från sextiotalet, och den nya stolen Dino är inget undantag. Det är på alla sätt en funktionell stol, men förmedlar samtidigt en lika stark som avslappnad känsla. Namnet är hämtat från Ferraris klassiska lilla sportbil Dino som lanserades 1968. Stolen anspelar också på samma kärnvärden som den ikoniska bilden: finess, precision, högkvalitativa material, popkultur och mode.

– Jag brukar landa i den världen. Dino-stolen är spontan och har en hel del fashion över sig, säger Pierre Sindre.

Dinos tydliga stilistik till trots – stolen skapades också för att fylla en lucka i kontorssammanhang.

– Det behövs en mötesstol med ombonad komfort, som inte är för stor men som ser inbjudande ut, berättar Pierre Sindre, som också ritat den eleganta fåtöljen Dandy, den snyggt dressade Button-stolen och stolsfamiljen Day.

bild
Dino designad av Pierre Sindre. Foto: Gärsnäs